Антибіотики не тільки знищуть бактерії, а й шкодять імунітету / Колаж Наталії Слінкіної

«Начитався в інтернеті, що коронавірус лікують антибіотиками. Коли зник нюх, подумав, що це — ковід. Купив в аптеці антибіотики, пив 5 днів. В результаті все закінчилося реанімацією…».

В чому ж небезпека антибіотиків і як правильно ними лікуватися — поради лікаря.

«У мене є чудовий засіб від застуди. Як тільки з`являються перші ознаки, відразу вживаю таблетку доксицикліну (антибіотик — авт.), а наступного дня — ще одну. І хвороба минає. Правда, останнім часом і це не допомагає. Мікроби „живучі“ стали»…

«Начитався в інтернеті, що коронавірус лікують антибіотиками. Коли зник нюх, подумав, що це — ковід. Купив в аптеці антибіотики, пив 5 днів. В результаті все закінчилося реанімацією. Виявляється, таки був коронавірус, але, як потім пояснили лікарі, антибіотиком я знищив весь імунітет, а вірус залишився живим (антибіотики, як, відомо, на вірус не діють). Таким чином, організм виявився безсилим боротися з хворобою, яка прогресувала. Ледве врятували в лікарні. Тому я і десятому заказую — не призначайте собі самі антибіотики. Це може бути смертельно небезпечно»…

Це — реальні історії киян, які неправильно лікувалися антибіотиками. Таких випадків дуже багато. Особливо зараз — під час пандемії коронавірусу. Ситуація настільки критична, що МОЗ з березня 2021 року збирається ввести відпуск антибіотиків лише за рецептом лікаря.

В чому небезпека антибактеріальних засобів і як правильно ними лікуватися, щоб не нашкодити своєму організму — про це розповів кандидат медичних наук Юрій Гавалко.

Безконтрольно ліки вживати не можна

Проти вірусів та бактерій — зброя різна

Багато людей самі призначають собі антибіотики. Як тільки заболіло горло, з’явився кашель, нежить, відразу ж йдуть до аптеки за антибактеріальними засобами. Чим це загрожує?

«Лікувати грип чи застуду антибактеріальними препаратами не можна. Адже антибіотиків, здатних знищувати віруси, не існує. Тому такі засоби при вірусних інфекціях — зайве навантаження на всі системи організму, — стверджує Юрій Гавалко. — Але, якщо при вірусній інфекції через два-три дні не знижується температура, можна запідозрити підключення ще й бактеріальної інфекції, оскільки віруси дуже послаблюють імунітет.

У такому випадку лікар може призначити хворому антибіотики. Але самим антибактеріальні препарати вживати не варто, оскільки їх неконтрольований прийом може серйозно нашкодити здоров’ю, в тому числі викликати появу стійких бактерій і дисбактеріоз. Про небезпеку самолікування антибіотиками свідчить і те, що в країнах ЄС вони відпускаються тільки за рецептом».

При неправильному лікуванні цілющі таблетки можуть стати отрутою

Чим загрожує «легше стало — досить пити таблетки»

Часто буває і таке: хворі, яким призначили антибіотики, приймають їх кілька днів, а потім, як тільки покращиться самопочуття, припиняють лікування.

Лікар попереджає, що діючи таким чином, можна серйозно нашкодити здоров’ю. Якщо хворий почав приймати антибіотики, неодмінно слід пропити їх весь курс (а в разі алергії на препарат необхідно звернутися до лікаря, щоб він призначив інший антибіотик).

«Навіть, якщо через один-два дні самопочуття поліпшується, курс лікування антибіотиками не можна припиняти. Інакше бактерії, які не загинули (за два-три дні неможливо знищити всіх збудників хвороби), до цього антибіотика в майбутньому стануть нечутливими. Більш того, мікроорганізми, яким вдалося вижити, передаватимуть іншим хвороботворним бактеріям інформацію про те, як боротися з антибактеріальним препаратом. В результаті з’являються так звані мультирезистентні бактерії, які не бояться жодного антибіотика.

Перерваний курс антибіотикотерапії має й інші негативні наслідки. До прикладу візьмемо левоміцетин, який часто приймають при кишкових розладах. Якщо його неправильно приймати (один-два дня), то це небезпечно не тільки появою стійких бактерій, але і можливими захворюваннями крові (лейкоз).

Також не намагайтеся коригувати дози препарату (наприклад, пити не цілу таблетку, а половину, щоб уникнути побічної дії). При вживанні малих доз бактерії не гинуть, а навпаки, загартовуються», — стверджує лікар.

Категорично забороняється пропускати прийом препарату, препарат потрібно пити чітко за тією схемою, яку визначив лікар.

Запивати антибіотики слід лише звичайною водою. Щоб не перевантажувати організм, в період антибіотикотерапії необхідно дотримуватися дієти: їсти продукти, які легко перетравлюються (нежирне м’ясо, овочі, печені яблука та хліб з висівками).

Під час антибіотикотерапії до порятунку імунітету треба приступити негайно

Як врятувати «поранений» імунітет

Будь-який антибіотик вбиває всі бактерії, які є в організмі (в тому числі і корисні). В результаті загибелі корисної мікрофлори кишечника виникає дисбактеріоз, отже страждає імунітет.

Основні симптоми: дискомфорт, неприємні відчуття в животі, порушення випорожнення, непереносимість деякої їжі (чого раніше не траплялося), алергічні реакції.

«Тому з першого дня антибіотикотерапії потрібно приймати пробіотики (речовини, що захищають корисну мікрофлору шлунково-кишкового тракту).

Але слід пам’ятати, що між прийомом антибіотика і пробіотика повинен бути проміжок — не менше двох годин. Тобто пробіотик приймають через 2-2,5 години після антибактеріального препарату.

В той же час потрібно приймати ще й пребіотики (речовини, які допомагають працювати пробіотику, щоб він не проходив через кишечник транзитом). Це може бути препарат Лактулоза, який треба вживати по 30 мл вранці натщесерце за 30 хвилин до їжі», — розповідає лікар.

Також слід пам’ятати, що стандартна антибіотикотерапія зазвичай триває від 5 днів до двох-трьох тижнів. А для відновлення нормальної мікрофлори кишечника курс пробіотиків повинен бути в три рази довшим.

Після закінчення прийому антибіотиків замість дорогих пробіотиків, можна приймати простіші. Наприклад, капсули йогурту, які продаються в аптеках.

Відновити мікрофлору кишечника допоможуть і кисломолочні продукти, оскільки вони містять корисні для людини бактерії.

«Йогурт, кефір, ряжанка — цілющі продукти, проте слід пам’ятати, що корисні не магазинні йогурти з великим терміном придатності, а приготовані в домашніх умовах.

Для цього треба взяти домашнє молоко, прокип’ятити протягом 5 хвилин, охолодити (щоб молоко було лише теплим), додати закваску кефіру чи йогурту (які продаються у супермаркетах чи фірмових магазинах молокозаводів), поставити в тепле місце і через 5-6 годин корисний продукт готовий.

Йогурт — корисна їжа, але він має бути домашнім

Слід пам’ятати, що майже в усі продукти, що продаються у магазинах, додаються хімічні консерванти — ті ж антибіотики, котрі згубно впливають на мікрофлору кишковика. «Хімії» найбільше в ковбасах, м’ясі, напівфабрикатах, є вона в овочах і фруктах.

Тому необхідно дотримуватися наступних правил. М’ясо з магазину чи базару слід проварити протягом 30 хвилин, потім бульйон злити і залити іншою водою. Овочі та фрукти потрібно вимочувати протягом 2 годин у холодній воді (вимиваються пестициди, нітрати та ін. шкідливі речовини). А від ковбас, баликів та інших копченостей слід відмовитися зовсім», — радить Юрій Гавалко.

Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

ОСТАВЬТЕ КОММЕНТАРИЙ

Please enter your comment!
Please enter your name here