Як вибрати кухонні щипці для різних кулінарних завдань і сервіровки

Кухонні щипці для різних кулінарних завдань і сервіровки

Кухонні щипці потрібні для переверчівая продуктів на сковороді, накладання готових страв в тарілки і інших задач готування і сервірування столу. З одного боку — просте пристосування, про що тут думати? Але не все так просто. Для різних кулінарних процесів існує свій прилад і далеко не завжди вони взаємозамінні. Іноді потрібна особлива конструкція, форма і міцність. Не менш важливо правильно визначитися з матеріалом, з огляду на не тільки покриття посуду, але і її температуру.

У цій публікації:

  • Навіщо потрібні щипці на кухні
  • Коротко про матеріали
  • Огляд щипців для кухні за призначенням
    • Для перевертання продуктів
    • Для спагетті і пасти
    • Для варіння яєць
    • Щипці для гриля
    • Для вилучення кісток з риби
  • Щипці для сервірування столу
    • Для роздачі риби
    • Для розкладання салату
    • Для кондитерських виробів
    • Для шматочків торта
    • Для кубиків льоду
    • для спаржі
    • Для кускового цукру
    • Для різаного хліба
  • Поради щодо вибору

Навіщо потрібні щипці на кухні

Основна функція кулінарних щипців полягає в тому, щоб підхопити і перенести або перевернути шматок. Вони не тільки необхідні при роботі з гарячими стравами, а й затребувані при сервіруванні.

Як вибрати кухонні щипці для різних кулінарних завдань і сервіровки
Універсальні щипці кухонні

При всій схожості, розрізняються за такими ознаками:

  1. Матеріал виготовлення. Виготовляються з нержавіючої сталі, алюмінію, пластику або дерева. Металеві можуть бути з пластиковими або силіконовими захопленнями.
  2. Конструкція. Прості (зігнута смуга металу або пластику) або з пружиною.
  3. Форма робочої частини — різні захоплення і фіксатори.
  4. Розміри — залежать від призначення.

Коротко про матеріали

Вибираючи щипці для кухні з певного матеріалу, важливо враховувати умови експлуатації.

Дерево — хоч і екологічний, але уразливий матеріал. Дерев’яний прилад підійде для роботи з сухими продуктами без ризику обгорання. Наприклад, для булочок і хліба. Контакти з жирами краще не допускати, щоб зайвий раз не мити.

дерево
дерево

Щипці металеві не бояться високих температур і розпечених сковорідок. Але зате їх бояться антипригарні покриття. Метали повинні бути стійкі до іржавіння. Ідеальний варіант — нержавіюча сталь.

Пластик буває термоустойчивим і звичайним харчовим. Якщо прилад боїться високих температур, то він придатний тільки для холодних робіт. Для готування в «гарячих умовах» потрібен нейлон.

Пластик
Пластик

Силікон не боїться гарячих сковорідок і окропу, але м’який. Повністю силіконові щипці не роблять, але зате з силікону виготовляють насадки на робочі частини і ручки. Перевага — не вбирає жири і запахи, не іржавіє, не пліснявіє, легко відмивається.

Кухонні щипці за призначенням

На кухні потрібні «робочі конячки», що витримують високі температури, контакт з гарячими сковородами, часте миття миючими засобами.

Для перевертання продуктів

Практично обов’язковий інструмент — універсальні кухонні щипці для перевертання продуктів в процесі обсмажування, гасіння, запікання. Для цієї мети використовують майже всі різновиди, крім маленьких, застосовуваних для вилучення кісток з риби.

Щипці для перевертання
Щипці для перевертання

Пристосування для перевертання відрізняються наявністю на кінцях спеціальних зачепів, конфігурація яких цілком залежить від призначення. Такі щипці забезпечують надійне захоплення продуктів. Для цього необхідно затиснути шматок між двома щічками або наконечниками, злегка стиснути і перевернути.

Найпопулярніші на кухні — універсальні щипці з лопатками, вона з яких з прорізами. Крізь прорізи випливає зайвий жир, до того ж, така конструкція краще утримує продукт.

Намагайтеся використовувати щипці, призначені саме для тих продуктів, які готуєте. Інакше це не тільки незручно, але й небезпечно. Особливо при смаженні на вогні.

Для спагетті і пасти

Кухонні щипці для спагетті бувають металеві або з жаростійкого пластику — нейлону. Відрізняються від інших інструментів широкими притисками у вигляді великого гребеня, схожі на ложку.

Сконструйовані так, щоб захоплювати потрібну кількість спагетті і не розгубити їх по шляху до тарілки. При виборі орієнтуйтеся на таке розташування щічок, від якого не втомиться передпліччя в разі роздачі великої кількості спагетті. Довжина до 25 см.

Щипці для пасти
Щипці для пасти

При покупці пластикової моделі потрібно переконатися в тому, що інструмент витримає вплив робочої температури. Якщо ж віддаєте перевагу металеві, то звертайте увагу на захисне покриття. Воно повинно бути антикорозійним.

Для варіння яєць

Щипці для яєць влаштовані таким чином, щоб можна було взяти яйце і надійно утримувати його, чи не роздавав. Виконані з міцної сталі, вони оснащені наконечниками круглої або овальної форми з силікону і приємними на дотик пластиковими ручками.

яєчні щипці
Яєчні щипці

При виборі перевіряйте матеріал на стійкість до гарячих (понад 100 ° С) температур. В іншому випадку при частому використанні в гарячій воді прилад швидко прийде в непридатність. Перевагу віддавайте виробам з нержавійки або з захисним покриттям, яке зможе протистояти впливу корозії.

Кухонні щипці для гриля

Кулінарні щипці для гриля відрізняються різноманітністю. Головним критерієм вибору є розмір готуються шматків, режим приготування і умови обробки.

Від цього залежить довжина рукояток, оскільки доводиться бути поруч з високими температурами і потрібно перебувати на безпечній від полум’я відстані. Також важлива і конструкція. Зупиніться на інструменті, який буде добре утримувати гаряче м’ясо або овочі.

для гриля
Для гриля

Щипці для смаження м’яса на грилі аналогічні величезному пінцет або схоже на великі кліщі. Наконечники зустрічаються металеві або з пластика. Купуючи, перевіряйте міцність тих і інших, щоб вони не підвели в потрібний момент. Іноді робочі частини доповнені невеликими виступами або зазублинами для сильного хвата.

Іноді, дивлячись на інструмент, відразу навіть і не зрозуміло, для чого він призначений. Складається враження, що їм місце в кузні. При смаженні великих і важких шматків нерідко користуються грубими кованими щипцями для гриля.

Для креветок використовуйте металеві кухонні щипці з загостреними кінцями. Вони дозволяють перевертати продукти, перебуваючи на безпечній відстані від жару.

Іноді щипці для гриля комплектують спеціальними фіксаторами, що дозволяють утримувати їх в закритому положенні.

Для вилучення кісток з риби

Кухонні щипці для вилучення кісток риби являють собою сталеву смугу, вигнуту як пінцет. Розмір близько 15-18, такий, щоб вміщувався в долоні. Буває для тонких і товстих кісток. Різниться товщиною.

Наконечник оформлений у вигляді плоских зрізів, якими підчіплюють кісточки, а потім виймають. Деякі моделі комплектують спеціальною підставкою, яка використовується як для зберігання, так і для складання вийнятих кісток.

Пінцет для риби
Пінцет для риби

Пінцетом зручно захоплювати кістки, що залишилися в філе вареної або сирої риби. Спробувавши один раз, ви вже не зможете відмовитися від зручності..

Кухонні щипці для сервірування столу

Для сервірування столу потрібні більш витончені щипці, що поєднуються за стилем із столовими приборами, ножами, ложками, лопатками для сервірування.

Для роздачі риби

Кулінарні щипці для сервірування риби виготовлені таким чином, щоб надійно підхоплювати і затискати шматочок. Для запобігання вислизання поверхню ручки може бути злегка шорсткою, покритою силіконом.

З одного боку затиск виконаний у формі гофрованої пластини, що має прорізи для стікання надлишків масла. З іншого оформлений як злегка вигнута смужка, яка притискає рибу і утримує. Довжина ручок близько 25 см.

Кухонні щипці для розкладання салату

Щипці для салату виконані у вигляді пінцета або ножиць. Робочі частини в обох випадках оснащені пластинами округлої форми з прорізами на зразок гребеня для захоплення салату і його перемішування при необхідності.

Складні щипці для салату
Складні щипці для салату

Можуть бути зроблені з нержавіючої або вуглецевої сталі, покритої для захисту від корозії хромом або нікелем. Також для виготовлення салатних щипців широко використовується пластик і нейлон.

Цікаві складні моделі, які можна розібрати одним рухом на дві складові частини і користуватися кожним окремо для сервірування або готування. При необхідності складіть одним клацанням і використовуйте, щоб розкласти салат по тарілках.

Для кондитерських виробів

Сервіровочні щипці цього типу призначені для захоплення кондитерської випічки невеликої величини або тістечок. Схожі на пінцет з притиском, що представляє дві гофровані прямокутні пластини, які дозволяють надійно і в той же час ніжно підхопити шматочок, що не пом’явши його.

Довжина сервіровки приладу приблизно 19-22 см. Матеріал: нержавіюча або пружиниста сталь з антикорозійним покриттям з хрому або нікелю.

кондитерські
Кондитерські

При покупці не соромтеся перевірити на вигин. Іноді недобросовісні виробники використовують неякісну або занадто тонку заготівлю, роблячи продукцію практично одноразовою.

Кухонні щипці для шматочків торта

За допомогою сервірувальних щипців для торта, виконаних у вигляді ножиць, ви візьмете саме той шматочок, який обраний, не зачепивши інші, і помістіть на тарілку або блюдце, що не пом’явши і не порушивши на ньому прикраса з крему або марципану.

Щипці-лопатка для торта
Щипці-лопатка для торта

Матеріалом виготовлення служить харчовий пластик, нержавіюча сталь, алюміній. Для зручності прилади забезпечені круглими кільцями для пальців. Прямі та подовжені смужки металу з насічками невеликої глибини злегка зігнуті під потрібним кутом. Навіть при легкому стисканні не дають випасти ніжно утримується скибочці.

Для кубиків льоду

Невеликі за розміром щипці для льоду комфортно розташовуються в долоні. Розмір не перевищує 18 см. Наконечники нагадують ложку або кільця, вигнуті або з зазублинами. Незалежно від типу захоплення, має бути зручно брати кубики льоду з відерця з льодом і опускати в шейкер, стакан або келих з напоєм.

Щипчики для льоду
Щипчики для льоду

Віддавайте перевагу виробам з якісної нержавіючої сталі , оскільки вони експлуатуються в агресивному середовищі, поява іржі неприпустимо.

Кухонні щипці для спаржі

Кухонні щипці для спаржі нагадують пінцет із захопленнями на кінці, але іноді виглядають, як ножиці. Зачепи бувають прямокутними, різної ширини. Оснащені продовгуватими заглибленнями для стебел, що дозволяють підхопити ніжну спаржу з страви і покласти на тарілку, що не пом’явши.

для спаржа
Для спаржа

Деякі виробники роблять в щічках додаткові прорізи, розширюючи можливості сервіровки приладу для подачі шматочків риби. Якщо хочете такі щипці, не полінуйтеся і пошукайте штамповані.

Для кускового цукру

Це маленькі щипчики з нержавіючої сталі. Нагадують довгий дзьоб з розширенням на кінці, що має сферичні поглиблення типу гладкою або з зазублинами ложки.

Цей аксесуар дає можливість взяти шматочок цукру, піднести і акуратно покласти в чашку з чаєм або кавою, не створюючи бризок. Має довжину приблизно 12-13 см. Пінцет для цукру легкий, його приємно тримати одними лише пальцями.

Щипчики для цукру
Щипчики для цукру

Якщо любите стиль ретро, ​​шукайте моделі, які нагадують ножиці. Є різновиди з кліщами на кінці. Раніше такими кололи цукор-рафінад. Але зараз вони вже мало затребувані і більше виконують декоративну функцію.

Кухонні щипці для різаного хліба

Щипці для хліба схожі на пінцет з прихватками напівкруглого або прямокутного типу з заглибленнями. Зустрічаються різної конфігурації в залежності від фантазії виробника. Виготовляють з легованої або покритої хромом пружною стали.

Для сервіровки хліба
Для сервіровки хліба

Хлібними щипцями безпечно і комфортно користуватися, тому що вони володіють ергономічними рукоятками, які не ковзають.

Поради щодо вибору кухонніх щипців

Купуйте кухонні щипці, які будуть надійними і міцними. Чим менше кількість окремих деталей, тим менш імовірна поломка.

Чим товще метал, тим щипці міцніше. Не соромтеся перевірити сталь на вигин. Якісний кухарський інструмент не повинен гнутися при невеликому зусиллі. В іншому випадку можна отримати опік при роботі з гарячими продуктами.

Вибираючи, перевіряйте, щоб спеціальні або універсальні кухонні щипці підходили за розмірами і відповідали своєму призначенню. Наприклад, якщо відстань між кінчиками буде невеликим, то неможливо буде схопити великий фрагмент, а для роботи на грилі більше підійдуть з довгими ручками.

Rating: 1.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *