Злети і падіння актриси: у київській опереті презентували «Бродвейську історію»

Марія КАТАЄВА

На "Сцені 77" Київської національної оперети відбулася перша з початку карантину прем'єра вистави "Бродвейська історія". Постановку за п’єсою Джона Кромвелла «Прем’єра» здійснив режисер Олександр Білозуб, який водночас є головним художником театру.

У центрі сюжету – реальна історія життя відомої «зірки» Бродвею 30-40-х років минулого століття – Лоретти Тейлор. Актриса була улюбленицею американського драматурга Тенессі Вільямса, вона зіграла у всіх його ранніх п'єсах, особливо підкоривши драматурга в ролі Аманди у «Скляному звіринці». У творі Джона Кромвелла героїню звати Фанні Елліс. Її доля дуже схожа на долі багатьох американських «зірок». У зеніті слави вона почала надмірно вживати алкоголь, занапастила свою кар’єру та 10 років не виходила на сцену. Єдиною її підтримкою в цей час була Хеккі, служниця, костюмер і багаторічна подруга Фанні. Після довгої паузи забуту акторку запросили в театр офф-Бродвею зіграти одну з її найуспішніших ролей молодості – Ірину Аркадіну у виставі «Чайка».Американські продюсери хотіли зробити з її повернення сенсацію, навіть скандал — і за пів години до прем’єри, спокушаючи актрису, принесли у її гримерку пляшку бренді від «палкого шанувальника». 



Режисер вистави Олександр Білозуб

«Цю п'єсу знав давно. Запропонував її, бо вона невелика та розрахована на двох осіб, що входить в рамки нашої карантинної ситуації. Сюжет вистави пов'язаний з театром, технологією життя в театрі, люблю досліджувати цю тему. Глядачу також завжди цікаво, що там відбувається: за лаштунками сцени, душі», — розповідає режисер Олександр Білозуб.



Ролі виконують народна артистка України Ірина Лапіна (Фанні Елліс) та  заслужена артистка України Ірина Беспалова-Примак (Хеккі)

П'єсу адаптували під українську сцену та актрис. В оригіналі є багато особливостей роботи бродвейського театру, які нам невідомі. Зокрема, дія відбувається на другорядних сценах Бродвею, де гратиме колишня зірка. Джон Кромвелл починав свою кар'єру як артист театру. Він добре знав життя Бродвею, грав з багатьма відомими американськими артистами. Також у  п'єсі Кромвелла акцентована тема алкоголізму, натомість режисер вирішив зосередитися на тому, як знайти сили піднятися в цьому житті, йти далі, попри падіння та складні ситуації. 

«Йдеться про падіння жінки,актриси, яке сталося з багатьох причин. У виставі фігурує пляшка, однак історія не про пияцтво, — наголошує Олександр Білозуб. —  Героїня почала пити не через те, що не було ролей. А тому що помер чоловік, який її створив і рухав по професії в театрі, був продюсером. Вона була відлучена від дітей. Поки вона грала, діти виросли і не співпадали з її баченням світу. Вона старіла. І так все пішло одне за одним… Як і в житті бувають різні ситуації, коли можемо падати швидко чи повільно, гучно чи непомітно для себе. І як знайти сили піднятися з колін, які б життєві ситуації не були. Мій основний акцент, що людина сама собі повернула свою гідність. У п'єсі вона спочатку звинувачує всіх підряд. І коли нарешті визнає своє життя, до якого вона сама докотилася сама, власну провину, що призвела себе до цього, тоді в неї починається підняття з колін. І фінал вистави про те, що коли людина рятується професією, якій вона присвятила все життя». 

Виставу називають мелодраматичною комедією. Як пояснює режисер, трагедія — це коли герої помирають, а тут Фанні продовжує жити, хоч і в іншій епостасі. Хоча це звісно не легка комедія з комічними ситуаціями. А скоріше трагікомедія, як і наше життя.

У виставі дві героїні та два акторські склади. Фанні Елліс грають народні артистки України Валентина Донченко-Бутковська та Ірина Лапіна, а Хеккі – заслужена артистка України Ірина Беспалова-Примак та Катерина Кобієва.  Для провідних артисток оперети, які більш звиклі до музично-драматичних жанрів, постановка стала цікавим етапом у творчій кар'єрі. 

«Вистава малонаселена, дві персони постійно існують на сцені, і не зникають. В той час як в опереті є вихід, сцени міняються, ти можеш відпочити за кулісами. А тут треба вести лінію образу від початку до кінця. Для актрис оперети було викликом спробувати себе в жанрі драматичного мистецтва, але вони справилися», — поділився Олександр Білозуб.  



Народна артистка України Валентина Донченко-Бутковська, виконує роль Фанні

«Одержати таку роль у моєму віці – це щастя. Мені здається, що я зі своєю героїнею Фанні Елліс схожі, тому що в мене, як і в неї, двоє дітей, ми одного віку, ми обидві присвятили життя театру. Вона ще була відомою зіркою кіно, пережила хвилі слави і падіння, щастя і гіркоти. Але це доля кожного артиста, де б він не жив, чи у Нью-Йорку, чи у Києві. Працювати над цією виставою було дуже приємно і бентежно водночас», – розповіла народна артистка України Валентина Донченко-Бутковська.

Наступні покази вистави відбудуться 5 та 19 грудня.

Фото  — Анатолій Федорців

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *