Нетипові портрети класиків української літератури подарують київським школам

У листопаді запустився культурний проєкт «ЛітДвіж». Команда оновила портрети класиків української літератури і подарує готові постери у друкованому форматі школам Києва.

«Наша місія — формувати в молоді позитивне сприйняття української літератури та її авторів. Ми запустили сайт, на якому можна почитати «двіжові»‎ історії українських письменників та почали масштабну розсилку 491 школою Києва переосмислених нами шкільних портретів класиків. Ті самі шкільні сірі, трохи іконічні — як портрет Шевченка над шкільною дошкою у кожному класі — ми переробили у «двіжовому»‎ стилі: додали 12  апостолам класичного укрліт посмішки та кольорові фони з символами до їхніх ключових фонів. Все для того, щоб українська література сприймалася, як така, що не обмежується журбою, стражданнями — хоча і не заперечує їх», — зазначають ініціатори проєкту «ЛітДвіж».

На сайті ЛітДвіж можна знайти небанальні історії із життя 12 апостолів української літератури: Шевченка, Лесі Українки, Франка, Сковороди, Котляревського, Довженка, Куліша, Остапа Вишні, Миколи Хвильового, Тичини, Кобилянської та Івана Нечуй-Левицького. 

«ЛітДвіж було створено тому, що ми цінуємо культурну спадщину нашої країни та хочемо, щоб молоде покоління захоплювалося нашими письменниками. Ми віримо, що проєкт допоможе знизити рівень упередженості щодо української літератури і продемонструє, що українські автори — це талановиті «двіжові» цікаві особистості, а не зажурені і сповнені скорботи похмурі обличчя в підручниках, — зазначає команда ЛітДвіжу. — Адже українська література — це також про її кльових письменників, які обожнювали пармезан із вином, пранкерили друзів, придумували нові слова, творили-робили-страждали-закохувалися і не забували посміхатися».

На сайті у відкритому доступі можна завантажити всі портрети безкоштовно для будь-якої організації, або замовити комплект у школу свого міста.  Кожна українська школа може зробити передзамовлення на постери з письменниками, а у шкіл Києва є можливість забрати переосмислені портрети класиків безкоштовно в Освіторія хаб за адресою Московська, 2.

ЛітДвіж — некомерційний культурний проєкт, який заснувала команда піар-агенції HAVAS PR Kyiv для формування в молоді позитивне сприйняття української літератури та її авторів. Партнерами проєкту стало видавництво «Ранок», яке взяло на себе друк усіх комплектів, а також громадська спілка «Освіторія», яка здійснюватиме інформаційну підтримку та у хабі якої можна буде забрати друковані постери для школи.

Марія Катаєва

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Вечірнього Києва» у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *