У Києві презентували історичну драму «Фортеця Хаджибей»

Марія КАТАЄВА

Цього тижня на широкі екрани вийшла пригодницька стрічка українсько-турецько-грузинського виробництва "Фортеця Хаджибей". 

Події відбуваються у XVIII сторіччі, коли Росія веде війну проти Османської імперії. Задунайські козаки виступали союзниками османів. Їм до рук потрапляє важлива військова інформація, отаман має передати її до Стамбулу – султану особисто.  В цьому може допомогти комендант останньої турецької фортеці Хаджибей – Ахмет-паша.  Але фортецю захоплюють російські війська, Ахмет-паша потрапляє до темниці. Уникнути полону вдається його єдиній дочці – красуні Фатімі, з якою познайомився Андрій.

У цей час до порту Хаджибей прибуває грузинський мандрівник Йорам – він привіз унікальну лозу, щоб виростити виноградник.  На чорноморському узбережжі Йорам одразу потрапляє в складну ситуацію з російськими солдатами, і погоджується допомогти Андрію та Фатімі. В нього є ще одна важлива причина – він знайомиться з українською красунею Катрею, чий батько, пан Данило, теж у російській темниці. Разом молоді люди розробляють і реалізують відчайдушний план…

— Ідея виникла у співсценариста, одеського письменника  Євгена Демченка. Відомо, що на місті сучасної Одеси стояла турецька фортеця Хаджибей, — розповідає режисер фільму Костянтин Коновалов. —  Фортецю захопила Російська імперія, і потім тут постала Одеса. Хаджибей  був поселенням, де жили представники різних національностей: українці, турки, татари, євреї, кавказці. І цю тему ми в фільмі висвітлюємо. Працювали з історичними джерелами. Нашими консультантами були професор Одеського університету Олена Бачинська, найвідоміший історик українського півдня тієї доби, та консультант з Туреччини. Тому в нашому фільмі всі історичні події вивірені.   Показуємо, що передувало заснуванню Одеси. На тлі історичних подій діють наші герої: український козак Андрій Загнібіда, комендант фортеці Хаджибей Ахмет-паша, якого сам султан поставив на цей відповідальний пост і його донька, красуня Фатіма, мама якої  — українка. В кіно це його улюблена донька, яка залишилася останньою з їх роду. І тому Ахмет-паша переживає за неї. У картині розкривається тема батьківської любові до дітей, сім’ї, рідної землі, співіснування народів. 

ІСТОРІЯ

Коли зруйнували Запорізьку Січ, частина козаків залишилася жити під Російською імперією, а частина, найбільш свободолюбові, перейшли Дунай і заснували Задунайську Січ. Підтримували турецького султана. В Радянському союзі ніхто не згадував про цей період історії України. Козакам привезли з собою ікону Покрови з Січі, зброю. Турецький султан в подарунок переслав їм хоругву від константинопольського патріарха, який жив в Стамбулі. Задунайські козаки були найбільш принципові, вирішили не жити під Російською імперією і перебралися в Османську імперію. В той час Росія напала на турецьку фортецю Хаджибей. І турки з задунайськими козаками воювали проти Росії. 

ФАКТИ ПРО ФІЛЬМ

  • Картину знімали у 2019 році в Білгород-Дністровській фортеці, павільйонах Одеської кіностудії, виноградниках Шабо, на березі моря та Дунаю. 
  • Художником-постановником стрічки є  Володимир Філіппов, відомий як продюсер.
  • Знімав оператор Володимир Гуєвський, який до цього знімав фільм «Пекельну Хоругву».
  • Над картиною працювала група каскадерів з козацького кінного театру з Запоріжжя. Вони навчали акторів їзди верхи, фехтуванню, сценічному бою. Бойова хореографія розроблялася індивідуально для конкретного персонажа. 
  • Костюми та реквізит надала київська кіностудіяя імені Довженка та турецькі партнери, зокрема вбрання яничарського війська, посуд, килими, реквізитну зброю —  рушниці, шаблі, ятагани пістолети. Всі костюми Фатіми та Ахмета-паші створювалася в Туреччині. 
  • В масових сценах задіяно до 100-150 людей.
  • У фільмі є трюкові коні, реконструйована  козацька «Чайка» з Білгород-Дністровського. 
  • Головну роль Андрія грає Олександр Соколов, актор Київського театру на Лівому березі. Він знімався в різних фільмах і серіалах, але в образі українського козака з’явиться вперше.
  • Фатіму зіграла турецька фотомодель Дерен Талу.  Її батька втілив Юрдаем Окур, знаний турецький актор. За сценарієм, Ахмет-паша і Фатіма знають українську мову, бо живуть на цій території. Між собою вони розмовляють турецькою, а з українцями – українською. 
  • Один з героїв – грузин-винороб Йорам, який подорожує  по світу. Знайшов кращу в світі лозу і привіз в Україну, щоб тут посадити. В Хаджибеї дійсно було багато грузинів, які тримали таверни, займалися торгівлею вина, шкіри, деревини. Йорама зіграв грузинський актор Іраклій Маруашвілі. 
  • Одну з епізодичний ролей зіграв одесит Георгій Делієв. Він втілив колоритного солдата-вартового. 
  • На роль капітана козацької «Чайки» запросили актора Театру імені Франка Дмитра Рибалевського. 
  • Оригінальну музику до фільму написав турецький композитор Мустафа Язичиоглу.

Нагадаємо, нове в київських кінотеатрах: Аль Капоне та козацька допомога

Читай «Вечірку» в Telegram та Facebook. 

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *