Не просто пляж: у столичному арт центрі показують проєкт «Несвоєчасне»

У центрі сучасного мистецтва М17  триває виставка художника Віктора Сидоренка «Несвоєчасне». До неї увійшло близько 50 робіт – фотографії, ескізи, живопис, відео, які об’єднує тема пляжу. 

 — Щороку влітку їздив відпочивати в Крим. Спочатку на Казантип, ще в кінці 1970-х, до того, як почали будувати там атомну станцію. Потім в Новий світ, Гурзуф, — пригадує художник Віктор Сидоренко.  — Для мене цей відпочинок мав сакральне значення. Робочий рік починався з того, як я на морі обдумував ідеї, підбивав підсумки, робив ескізи та напрацювання. Єдиний час, коли міг багато читати.  В кінці 1970-х – на початку 80-х почав робити ескізи з зображенням пляжу. Потім фотографічні замітки.  І коли шукав нову тему, вирішив зробити панораму пляжу. Спочатку задумував велику картину, метрів на  50. Потім зменшив до 26 метрів. В 19 столітті була мода, коли на ярмарках робили великі панорами відомих міст. Як Єрусалим, Рим. І туди за гроші пускали людей, щоб вони подивилися. Була ідея зробити так само. Охопити кілька кілометрів пляжу.  Написав менший варіант, і енергетика пройшла. Закинув на 10 років. Згадав у 2014 згадав, чому сприяли події в Криму. 

Серія «Пляж і берег», над якою митець працював з 2004 по 2017 роки,  цитує назву тексту філософа Михайла Епштейна 1983 році. Він звернув увагу на особливий «стан берега».  Пояснює, як люди відносяться до цієї території, яка відділяє землю від суші. Для когось це берег, тоюто край, кордон. для інший — пляж і відпочинок.

Друга частина виставки  —   нові роботи до серії Un-Timely (анг. «Несвоєчасні» ), вони також зображують пляжний відпочинок.  Але вже не в Криму, а в Одесі.

— Застосовував авторську техніку стирання. Виникла в 1994 році, коли захотів знищити свої роботи радянського часу. Вважав їх неактуальними. В процесі побачив, що виходить щось цікаве, вони стають іншими. Ніби поза часом. Бо незрозуміло, чи вони старі, чи їх такими зробили, — пояснює Віктор Сидоренко. — Серія  «Несвоєчасне» включає нібито такі буденні речі, як пляж, море, нібито відпочинок. Але це незмінні речі в часі і просторі роками.  Так само як людські радості і болі. Чим мені подобається пляж, тут люди абстраговані від реального життя, актуальності. Майже як в бані. Зараз несвоєчасність цих робіт особливо помітна. Бо мусимо одягати маски, тримати дистанцію. А люди на пляжі поводять себе інакше. 

— Ми показуємо не просто живопис, а представляємо сам процес творення. Як працював художник, з чого все починалося. Тому є фотографії, акварельні ескізи, відео. Тут можна спостерігати, як щороку до цієї ідеї звертався Віктор, — зазначила директорка центру М17 Наталія Шпитковська. 

Коли: до 18 жовтня

Де: Центру сучасного мистецтва М17, вул. Антоновича, 102-104

Вартість квитка: 100 грн., 70 грн для школярів, студентів та пенсіонерів

Віктор Сидоренко – український митець, професор живопису, куратор, дійсний член і віцепрезидент Національної академії мистецтв України,  директор і засновник Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України. Працює у жанрах живопису, скульптури, фотографії, медіамистецтва. У 2003 році виставлявся від України на 50-й Венеційській бієнале із персональним проєктом «Жорна часу». У 2007 році, на 52-й Венеційській бієнале, разом з Олександром Соловйовим був співкуратором Українського павільйону; двічі (у 2011 та 2013) виступав комісаром павільйону.

Нагадаємо, у центрі столиці демонструють мистецтво про майбутнє природи

Марія Катаєва

Читай «Вечірку» в Telegram та Facebook. 

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *