На київській станції метро презентували «Абетку українського наїву»

У вестибюлі станції «Театральна» відкрили виставку «Абетка українського наїву». Вона складається з 13 плакатів, кожен з яких розповідає про життя і творчість художника чи художницю.

В експозиції представлені роботи Марії Примаченко, Катерини Білокур, Дмитра Молдаванова та інших художників. Відвідувачі можуть не лише ознайомитися з матеріалами, а й «оживити» роботи з допомогою мобільного телефону.

– З культурними ініціативами ми продовжуємо реалізовувати пізнавальні проекти у метро. Хочемо, щоб наші пасажири знайомилися з іменами наших художників, яких знає весь світ та долучалися до цікавих подій під час своїх поїздок, – розповідає Наталія Макогон, заступниця начальника метрополітену.

Триватиме виставка до 28 жовтня. 

Одночасно відбувається онлайн фестиваль наївного мистецтва на платформі naive.in.ua. Команда проєкту зібрала роботи понад 100 митців з усіх куточків України. Народне і авторське, сільське і міське, впізнавані образи і невідомі сюжети чекають на своїх глядачів, критиків та прихильників.

Наївне мистецтво (англ. naïve art) – один із напрямків примітивізму XVIII–XXI ст., що включає як самодіяльне мистецтво (живопис, графіку, декоративне мистецтво, скульптуру, архітектуру), так і образотворчі роботи художників-самоучок.

На рубежі XIX–XX вв. яскравим представником наївного мистецтва був французький художник Анрі Руссо. На початку XX століття в Грузії працював Ніко Піросмані, в США – Бабуся Мозес, в Україні – Марія Примаченко, Катерина Білокур, Семерня Олесь, Никифор Дровняк. У Сербії та Хорватії активно розвивалося наївне мистецтво, засноване на живопису на склі, передусім, роботи Івана Генералича.

Нагадаємо, у столичному метро запустили вагони з «Абеткою українського наїву».

Марія Катаєва

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *