Кияни безкоштовно переглянуть фільм про мінського художника напередодні виборів в Білорусі

Міжнародний фестиваль про права людини Docudays відкриває онлайн кіносезон білоруським фільмом "Чисте мистецтво" Максима Шведа. Показ стартує 7 серпня о 19.00, якраз напередодні президентських виборів у Білорусі, призначених на 9 серпня. До кінця серпня фільм буде доступний для перегляду на території України в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE. 

Герой фільму «Чисте мистецтво», художник-абстракціоніст Захар Кудін створює свої полотна просто неба в міському просторі. Він надихається різнобарвними прямокутниками, якими працівники та працівниці ЖЕКу замальовують будь-які написи на фасадах будівель Мінська. Заінтриговані перехожі, намагаючись інтерпретувати творчість Захара, висловлюють свою думку не тільки про мистецтво. Спостерігаючи за народженням артфеномена, фільм з іронією і любов'ю показує сучасну Білорусь.

—  Почав знімати, коли навчався в кіношколі Анджея Вайди в Польщі. За допомогою фільму хотів розповісти про мою країну польській аудиторії, — розповів режисер Максим Швед. —  Навіть сусідні держави не знають, що стоїть за останньою диктатурою Європи. Тобто читають у ЗМІ, але реальне життя невідоме. Так мені хотілося зробити певну презентацію за допомогою кіно. Це стіни, вулиці,  атмосфера Мінську. 

Разом з цим показом та супровідними онлайн-дискусіями організатори прагнуть актуалізувати проблему порушення прав людини в білоруському суспільстві. А також поміркувати про взаємопроникність політики та мистецтва, (само)цензуру як структурну проблему, так і її вираження у повсякденних розмовах містян. Індустрійна подія DOCU/ПРО буде присвячена особливостям монтажу та роботи над стрічкою.

ПРОГРАМА ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЙ

14 серпня, 19:00 – Відтінки протесту. Як мистецтво допомагає у боротьбі за права людини?

Що відбувається з правами людини в Білорусі? Як цензура тисне на мистецтво? Як білоруська дійсність впливає на сусідні країни? І як складається в Білорусі життя митців, які не мовчать і протестують за допомогою мистецтва?

Спікер(к)и: Олександра Матвійчук, голова правління ГО «Центр громадянських свобод». Україна, Міхаіл Ґулін, художник, перформер, куратор. Білорусь. Модератор: Андрій Куликов, журналіст.

21 серпня, 19:00 – Tête-à-tête: Максим Швед & Максим Карпицький

Про політичне (у) кіно, про мистецтво як спосіб виходити за межі встановлених структур, про феномен ЖЕК-арту, про вулиці і свободи говоритимуть режисер фільму Максим Швед і кінокритик Максим Карпицький.

26 серпня, 19:00 – DOCU/PRO talk: Максим Швед & Пйотр Бодак

Під час зустрічі Максим Швед, режисер фільму «Чисте мистецтво», поділиться своїм досвідом роботи над дебютним проєктом. Також про свій підхід до монтажу документальних стрічок розповість режисер монтажу Пйотр Бодак. Наприклад, чому важливо було приїхати до Білорусі, перш ніж розпочинати роботу над фільмом, а також як працювати з матеріалом, відзнятим іноземною мовою.

Усі онлайн-трансляції можна буде переглянути мовою оригіналу на фестивальному Youtube-каналі, а з синхронним перекладом на українську – на docuspace.org та Facebook-сторінці Docudays UA.

Нагадаємо, 11 культурних подій в Києві: Молодість, Букет і Відкрита ніч

✦ Марія Катаєва

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *