Будівлю на Саксаганського реставрують для музею про Франка і Київ

Тривають реставраційні роботи будівлі Музей видатних діячів української культури на вул. Саксаганського, 93-б, з пристосуванням під експозицію музею «Іван Франко і Київ».

– З міського бюджету на ці роботи виділено понад 10 млн грн, тож вже до кінця року очікуємо на накриття дахом цієї чудової будівлі, – повідомила директорка Департаменту культури Діана Попова. 

Будинок за адресою вул. Саксаганського, 93-б, в якому після ремонту буде розміщено експозицію, безпосередньо пов’язаний з іменем Івана Франка. Він належав члену Старої Громади М. І. Гвоздику, як і № 95, де проживав Микола Лисенко. Ці будинки розташовані впритул, перші поверхи були з’єднані дверима, фактично з 1894 р. аж до 20-х рр. ХХ ст. будівлі являли собою єдину садибу і Франко неодноразово бував тут.

– Безпосередні зв’язки між культурними діячами Заходу і Сходу стали суттєвим чинником піднесення могутньої хвилі українського національного відродження другої половини ХІХ – початку ХХ ст. І саме через особистість І. Франка чітко простежується єдність процесу становлення національної самосвідомості та розвитку національної культури на теренах Західної України та Наддніпрянщини, – розповідають у Музеї видатних діячів культури. – Спілкування, щира дружба та творче співробітництво Івана Франка з такими діячами культури Наддніпрянської України, як Микола Лисенко, Михайло Драгоманов, Леся Українка, Михайло Старицький, Панас Саксаганський яскраво і вповні ілюструють тогочасні історико-культурні процеси.

Нагадаємо, віртуальний музей Івана Франка запрацював у столиці: чим він здивує.

Марія Катаєва, фото Діани Попової, Музею видатних діячів культури

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *