Купання в ополонці на Водохреща не тільки не змиває гріхи, а може їх ще й додати

Традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення.

Жодного церковного припису в українській церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було.

Про це йдеться у зверненні Православної церкви України до вірян на сторінці у Фейсбук.

«Священники звершують Чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоби в ній купатися. А саму воду освячують зовсім не „іони срібла“ хреста, який у неї занурюють. Адже, навіть якщо під час звершення водосвяття використовують, скажімо, хрест дерев’яний, то вода все одно силою благословіння Божого і благодаті Святого Духа за молитвами стає святинею — агіасмою (від грец. ἁγίασμα — „святиня“)», — запевняють у ПЦУ.

У Євангелії розповідається, наголошують у ПЦУ, що Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо був безгрішним, а для того, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися. Таким чином Господь явив готовність пережити все те, що переживає людина, яку Він спасає.

Тож, церква засуджує традиції, коли люди стрибають в ополонку, не соромлячись оголювати напоказ власне тіло, «підігріватися» спиртними напоями, не стримуватися у лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду. А ще деякі люди чомусь вважають, що «обов’язково треба» зануритися тричі й перехреститися перед зануренням…

Також вода в річці Йордан (країни Ближнього Сходу) в цю пору року сягає 12-16 °C, тобто вона тепла, не крижана, яка провокує стрес для організму.

Інша річ, купатися в ополонці не підготовленим для цього людям. Це — ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить — нехтувати даром Божим.

До зимового купання потрібно готуватися. Фото: Борис Корпусенко

«А щодо „змивання“ гріхів, то нагадаємо: занурення в ополонку не змиває гріхи, бо гріх — це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І, щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви», — підкреслили в ПЦУ.

Нагадаємо, місця для занурення та освячення води готують у Гідропарку та на Оболонській набережній.

Деснянська РДА оприлюднила список локацій, які готуються в районі до свята Водохреща — Богоявлення Господнього й надала поради тим, кому лікар дозволив зануритися у холодну воду.

Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *