Зроблені в Чорнобилі твори демонструють в центрі міста

Марія КАТАЄВА

Наприкінці жовтня у Чорнобилі пройшла унікальна міжнародна арт-резиденція, в якій взяли участь українські та іноземні художники різних поколінь і світоглядів. Їх творчим завданням було створити мистецькі твори безпосередньо у зоні відчуження. Результат проекту “Made in Chernobyl” демонструють на першому поверсі Музею історії Києва. 



Головною метою арт-резиденції було  дати абсолютно нову інтерпретацію того, чим є Чорнобиль сьогодні – через 33 роки після аварії. Адже зараз, особливо завдяки серіалам та фільмам, розуміння постчорнобильської проблеми у пересічної людини, яка ніколи там не була, не відповідає дійсності, воно базується скоріше на упередженості, ніж на реальних фактах.



Організатор “Made in Chernobyl” – Олег Атаянц, власник готелю "Десяточка" в зоні відчуження, де власне й жили митці, впевнений, що цей проєкт – чудова нагода відкрити нову сторінку у сприйнятті широким загалом Чорнобиля, переосмислити те, що там відбулося і показати, що зараз ситуація є цілком безпечною. 

Серед художників-учасників: Ілля Чічкан, Ігор Тишенко, Олег Атаянц, Катерина Бурліна, Едуард Бєльський, Сергій Савченко, Маша Шубіна, Ксенія Оксінь, Юлія Кисіль, Awhoivan Ivanovich, Ольга Дрозд, Y_O_V, Станіслав Квітко, Дмитро Мотузко, Юлія Савенко, Олексій Бурдій, Анна Луговська. Також художники з інших країн: Аразян Баграт (Вірменія), Peter Lagler (Австрія), Паріде Ді Стефано (Італія),  Майк Ренар (США).

Так, Ксенія Оксінь згадує, що воду в зону привозили в трьохлитрових склянках. І вона вирішила використати таку наповнену водою склянку як призму,  яка видозмінює все навкруги. Крізь склянку фотографувала учасників резиденції. На її думку, Чорнобиль — така сама "законсервована" банка, крізь яку проглядається спотворена трагедією реальність.    



Художник вірменського походження Баграт Азарян готуватися про проєкту почав ще вдома, написавши постапокаліптичні інтер'єhи закинутих будівель. На їх фоні він зобразив рослини і тварини — як символ природи, що буяє в покинутій людьми зони відчуження. 

Коли: до 8 грудня.

Де: Музей історії Києва, вул. Б. Хмельницького, 7

Вхід за музейними квитками

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *