У столиці розказали про лібертаріанську перспективу

Минулого тижня у Верховній Раді презентували книгу «Лiбepтapiaнcькa пepcпeктивa. Вiд пocткoмунiзму дo вiльнoгo cуcпiльcтвa», колектив авторів  —  Вaлeнтин Xoxлoв, Cepгiй Бaшлaкoв, Вoлoдимиp Зoлoтapьoв. На презентації були присутні депутати Київради, підприємці. Модератором став Сергій Гусовський. 



Лібертаріа́нство (англ. libertarianism; від лат. libertas — «свобода») — термін, який використовується спектром політичних філософій, що просувають ідею індивідуальної свободи та мінімізації розміру державного апарат.



У книзі Вaлeнтин Xoxлoв пpeдcтaвляє лiбepтapiaнcький пoгляд нa ocнoвнi пpoблeми пoлiтичнoгo пopядку дeннoгo. Oкpeмий тeкcт пpиcвячeний бaжaним iз лiбepтapiaнcькoї тoчки зopу кoнcтитуцiйним змiнaм. Тpeтiй тeкcт — oгляд пpoгpaм нaйбiльш впливoвиx лiбepтapiaнcькиx пapтiй. На презентацій він зазначив, що лібертаріанство ставить окрему людину за найвищу цінність. 



Володимир Золоторьов розглядає відмінний від партійного погляд на лібертаріанську стратегію. Він аналізує державу з позиції економічної теорії, базуючись на праксеології та ідеї спонтанних порядків. Приклади з економічної історії того, як і чому країни Заходу стали багатими, підтверджують результати цього аналізу. Під час презентації він запропонував розглянути кілька тез щодо лібертаріанства. Наприклад, відстоювання прав власності (недопустимість порушення кордонів), функції держави для податків (а не навпаки), відзначивши, що лібертаріанство розглядає суспісльвто окремо від держави, не потребує "нової людини" та базується на тому, що є в реальному світі, не попонуючи створювати щось.   



Депутат Київради Сергій Башлаков подає в книзі результати соціологічного опитування, проведеному в кінці 2018 року. Респонденти відповідал на запитання, пов’язані з лібертаріанськими ідеями. Результати опитування виявились на диво оптимістичними для лібертаріанців, що дозволяє їм будувати далекосяжні плани. 

— Певна кількість людей вже є носіями ідей лібертаріанства, — підкреслив він. — Наш народ завжди чинив опір спробав придушення своїх прав та свобод, вважав державу і владу нав'язаними ззовні.



Згідно з опитуванням, майже порівну опитаних вважають важливішим розвиток вільного ринку та можливість заробляти самим (49%) та соціальний захист, допомогу держави (51%). Водночас лише 39% виступають за посилення держконтролю, інші — за скорочення фукцій держави. Крім того, на питання, хто найефекитвніше допомагає соціально незахищеним людям, лише 16,5% опитаних вважає, що державні соціальні органи. А більшість переконана в ефективній допомозі громадських організацій і волонтерів ( 54,7%). 

Результати опитування свідчать, що лібертаріанські ідеї затребувані в столиці, але лібертаріанський дискурс ще не створений. Водночас держава в Україні  — слабка, неавторитетна, неефективна, не коистується довірою громадян. Із цього випливає потенційна перспективність лібертаріанських ідей в суспільстві. 



— З цими ідеями я познайомився ще в 2014 році, завдяки синові. Цей світогляд захищає ідеали і інтереси людей, — поділився Сергій Башлаков. —   Для нас як однієї з найбідніших країн Європи, це особливо актуально.  Для людей важливо побачити справедливість, відчути, що їх життя змінюється, у них з’являється можливість себе реалізувати. Чим менше держава забиратиме на себе функцій, тим більше шансів у цієї країни. Головний рушій – вільна людина. Лібертаріанство передбачає правопорядок, захист від зовнішніх ворогів, судова система, міжнародне представництво. Це ядро. Я б додав ще соціальні стандарти, мінімально необхідні.

Чисто лібертаріанських країн не існує. З іншого боку, цей підхід є в кожній країні: чим вільніша країна, тим більше. Наприклад, Швейцарія, де кожний громадянин протягом року бере участь у десятках референдумів, і місцевих, і федеральних. Багато питань вирішується якраз беручи за основу думку конкретних громадян. Багато залежить від зрілості суспільства, де кожний має відчувати себе повноцінним громадянином. І відповідно частиною держави. 

Цьогоріч ми заснували громадську організацію «Лібертаріанська ініціатива». Наш проект просвітницький, має за мету просування цих філософських ідей в суспільстві. Зібрати носії цих цінностей разом. Ініціюємо в Києвраді дискусійний майданчик. А в лютому презентуємо  книги "Трагедія Євро" іспанського професора Філіпа Бауса.

В лібертаріанстві людина є головною цінністю, а держава існує для того, щоб громадянам жити було зручно, вони мали змогу себе максимально реалізувати. Держава — не батько чи мати, а структура, яку ми створили, наділили певними повноваженнями і маємо право щось вимагати. В Україні на сьогодні немає політичної сили з чітко сформульованою правою ліберальною ідеологією, а люди, які поділяють ці цінності, є. І їм доводиться обирати менше зло. 



— Лібертаріанська перспектива є дуже потужна в Україні, бо українцям притаманна спрага свободи. бажання зробити так, щоб держава їх не чіпала.  Бо вони можуть дати собі раду – це стосується добровольчого і волонтерського руху, — підкреслив Сергій Гусовський, депутат Київради, голова депутатської групи «Київська команда». —  Сьогодні актуальним є народження політичної сили, яка буде ґрунтуватися на лібертаріанських  засадах Коли держава є сервісом, а не власником.  

Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *