У столиці демонструють першу картину-протест про Голодомор

У Музеї Голодомору відкрилася виставка «Рік 1933. ШЛЯХ ДОДОМУ». Це історія про Віктора Цимбала, мистецтво, Голодомор та «Рік 1933» – першу картину про геноцид українців. Про митця-емігранта, який, маючи досвід проживання на 3-х континентах та у 5-ти країнах, завжди залишався українцем, та про важливий живописний твір, якого Україна досі не бачила. 

Перебуваючи в еміграції в Аргентині, художник не поривав контактів з Україною, тому багато його робіт присвячені Батьківщині. Одна з найважливіших, картина «Рік 1933», експонуватиметься вперше в Україні. Крім того, на виставці будуть представлені й інші твори найкращого графіка Південної Америки, ілюстратора «General Motors», «Ford», «Shell», «Kodak», «Martini», National City Bank of New York, «Nestle» та дописувача у 200 часописах Віктора Цимбала.

Це перше експонування картини «Рік 1933» в Україні і масштабна розповідь про шлях митця.

Розпочата 1933 року і вперше представлена в 1936 році, картина Віктора Цимбала «Рік 1933» є, імовірно, першою картиною на тему Голодомору. Під час її першого експонування в 1936 році в Буенос-Айресі вона викликала резонанс – прихильники комунізму протестували під дверима галереї. Картина вважається вершиною досягнень митця в поєднанні глибокого історіософського змісту зі зрілою мистецькою формою. 

Історія повернення картини в Україну: 21 лютого 2020 року в Генеральному консульстві України в Нью-Йорку відбулася урочиста церемонія передання, під час якої Генеральний консул України Олексій Голубов прийняв картину, створену 1936 року, від Президента УВАН Альберта Кіпи. Згодом картину доставили до Музею Голодомору.

Про Віктора Цимбала: У Чехословаччині художник опинився після поразки армії УНР. Там він отримав художню академічну освіту та переміг у конкурсі графіків, але під тиском тривожних новин переїхав до Аргентини, а в 1960 році – до США. 

Ставши на ноги, митець на свої кошти відкрив українську школу в Буенос-Айресі, працював для Товариства «Просвіта», оформлював і писав статті для україномовних газет, робив декорації до українських вистав. Важливою частиною життя Віктора Цимбала став збір у 1933 році коштів для допомоги біженцям від Голодомору в УСРР. Українці, яким вдавалося перетнути кордон із Румунією, опинялися під загрозою репатріації до Радянського Союзу, тому фінансова допомога, безсумнівно, рятувала їм життя. 

Коли: до 18 вересня, щодня з 10:00 до 18:00 (технічний день – другий вівторок місяця).

Де: Музей Голодомору, вул. Лаврська 3 (метро «Арсенальна»).

Нагадаємо, тюремне мистецтво демонструють у столиці.

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *