У Києві планують створити Нову бібліотеку Софії

Через тисячу років після Ярослава Мудрого, в Києві збираються продовжити проєкт князя – легендарну бібліотеку, і створити Нову бібліотеку Софії (Премудрості). І заради цього об’єднають зусилля усіх церков та релігійних організацій, а також науковців та фахівців.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко. 

Як підкреслив Олександр Ткаченко, йдеться не лише про бібліотеку в традиційному розумінні, хоча звісно – без стародавніх та сучасних великих творінь не обійтися. Це має бути унікальний філософсько-духовно-культурний простір, як у реальності, так і в електронному Всесвіті.

Фізично місцем для активностей стане національний заповідник «Софія Київська». Це сакральне для українців місце розташування першої бібліотеки, створеної князем Ярославом Мудрим.

– На першому етапі ми почнемо систематизувати інформацію про видання – старовинні та сучасні: що є наріжним каменем нашої культури, філософії, релігій. Вже обговорили це на зустрічі з членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, – поділився міністр культури Олександр Ткаченко. – Сконцентруємося на головному. Не на кількості, а на якості. Не треба поринати у те, щоб максимально все оцифрувати. Для початку можна обрати, наприклад – топ-10 книг в кожній з релігій, представлених в Україні. А ще – найкращі сучасні тексти та дослідження духовної, філософської та культурознавчої літератури. Потрібно, щоб це були книги або з України, або про Україну. А далі – створення повноцінної масштабної національної електронної бібліотеки. Це буде другий етап. Навколо цих книг утвориться просвітницький простір. Простір, де українці – представники різних релігій, світоглядів, культур – зможуть продемонструвати свої цінності, культуру, здобутки протягом віків чи абсолютно сучасні. А не мірятися, як влучно висловився отець Георгій Коваленко, довжиною хресної ходи, чи кількістю пастви.

Законопроєкт щодо створення бібліотеки має опрацювати Кабінет міністрів, разом із Всеукраїнською Радою Церков, релігійними організаціями, Українським інститутом національної пам’яті. Після цього він буде внесений на розгляд Верховної Ради.

Нагадаємо, на ювілейній виставці Катерини Білокур покажуть загублені роботи.

✦ Марія Катаєва

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *