Студенти створили онлайн-ресторан з їжею часів Голодомору

Напередодні днів пам'яті жертв Голодоморів українська молодь створила онлайн-ресторан «Непораховані з 1932».

Студенти Української академії лідерства приготували та розмістили на сайті страви, якими харчувалися українці у голодні роки: затеруха з кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи тощо.

Частину рецептів підлітки відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити. 

«Бабуся розповідала, як кору дуба або берези перемелювали у ступці з коренем лободи чи комишів, стеблом кульбаби або ромашки – і так пекли коржі. Я віддирала цю кору холодними руками й думала: як це робила моя бабуся, яка не їла декілька тижнів? Вона все життя вчила мене не викидати хліб і не гратися з їжею», – розповідає студентка Академії Ілона Котовщик, чия родина пережила Голодомор на Київщині.

Ціна страви – мільйони врятованих українців. Вони вижили завдяки сурогатам: сушеній соломі, гнилим кавунам, картопляному лушпинню, і буквально доїдали за тваринами.  Ризикували всім заради їжі: ловити рибу загрожувало ув’язненням, люди потайки шукали пуголовків, жаб, ящірок. 

Онлайн-ресторан став продовженням проєкту «Uncounted since 1932», який створила Українська академія лідерства у партнерстві з агенцією «Gres Todorchuk PR» у 2017 році. Минулі три роки студенти організовували вуличні поп-ап ресторани зі стравами часів Голодомору і пригощали всіх охочих у семи містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Цьогоріч через пандемічні обмеження унікальний формат ресторану перевели в онлайн-формат.

Ольга Косова

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *