Ліні Костенко 90 років: поетесу вітають відомі українці та київські школярі

Сьогодні, 19 березня, видатній поетесі Ліні Костенко виповнюється 90 років.

Лауреатка Шевченківської премії, поетеса-шістдесятниця, почесний професор «Києво-Могилянської академії» свого часу відмовилася від звання Героя України, але є безперечним класиком української літератури.

Поетесу з ювілеєм привітали відомі українці , серед яких — Тарас Компаніченко, Євген Нищук, Ахтем Сеітаблаєв, а також пластуни, добровольці тощо. 

Ще в одному відеоролику-присвяті взяли участь державні діячі, політики, митці, актори та науковці. Вони читають один з найвідоміших віршів Ліни Костенко «Пісенька з варіаціями». Серед учасників   — перший Президент України Леонід Кравчук (1991-1994рр.) та Президент України (2005-2010рр.) Віктор Ющенко народні артистки України Ольга Сумська та Наталія Бучинська та інші. 

З нагоди ювілею Київська МАН спільно з Департаментом освіти і науки Києва ініціювали відеофлешмоб «Поетичний uKLin» — декламування поезій Ліни Костенко.

Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року в Ржищеві Київської області.

Першу поетичну збірку «Проміння землі» видала у 1957 році. З 1961 до 1977 року принципово не друкувалася.

Серед найвідоміших творів – «Берестечко», «Маруся Чурай», збiрки поезії «Вiтрила», «Проміння землі», «Сад нетанучих скульптур», прозовий роман «Записки українського самашедшого».

Живе Ліна Костенко у Києві, останніми роками не з’являється не публіці. Ліна Василівна і зараз продовжує роботу, кажуть, над історичними повістями. 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *