Гурт KAZKA знімає кліп у Чорнобильській зоні

Український гурт KAZKA долучився до реалізації проєкту «Звуки Чорнобиля». Музиканти відвідали зону відчуження, щоб відзняти кліп до нової пісні, яка має робочу назву «Острів».

За словами солістки гурту KAZKA Олександри Заріцької, трагедія на Чорнобильській АЕС — це катастрофа, яка залишила глибокі рани на тілі нашої планети.

— Час вже не повернути назад, але пам'ятати — це обов'язок усіх наступних поколінь. Тому, завдяки цьому крутому проєкту, ми спробуємо зберегти пам’ять про Чорнобильську трагедію назавжди за допомогою музики, – зазначає Олександра Заріцька.

«Звуки Чорнобиля»  — міжнародний тематичний альбом, присвячений переосмисленню Аварії на Чорнобильській АЕС та пошуку нових сенсів та наративів. Над ним працюють українські та міжнародні музиканти.

 

Зона відчуження – надзвичайне місце, де знаходяться покинуті місця проживання, унікальні технологічні об’єкти, зокрема стратегічного для держави значення, і саме тут ми маємо можливість споглядати і опікуватися мальовничою дикою заповідною природою. Це місце, де ми фактично стикаємось із минулим, бачимо сьогодення, і розуміємо, що буде відбуватися в майбутньому – що залишиться пам’яттю, а що отримає свій розвиток.

— Ми підтримуємо мистецькі проєкти, які направлені на розуміння зони відчуження, осмислення уроків катастрофи та зміни наративів людства на «діючи та створюючи, не нашкодь» та «дій відповідально». Мистецькі проєкти є частиною реалізації національного проєкту «Магніти України: Чорнобиль», який має на меті розвиток туристичного потенціалу, наукових проєктів, залучення інвестицій та інформування з професійної точки зору про аспекти та важливість дотримання радіаційної безпеки, – наголосив заступник Голови ДАЗВ Максим Шевчук.

У своїх музичних композиціях митці також використовують бібліотеку «Звуків Чорнобиля», які були записані у рамках проєкту ARTEFACT. Бібліотека містить характерні для зони відчуження звуки: тріщання дозиметра, скрип колеса огляду, шум Рудого лісу, відлуння, гуркіт течії тощо.

— Останніми роками бачимо тенденцію на поновлення уваги до української народної музики та пошуків коріння. Це вкрай важливо для самоусвідомлення українців як нації та відповідає базисам сталого розвитку культури. Успішний приклад творчості та свідомого відношення до нашої культури гурту це – гурт KAZKA, – коментує творчий куратор проєкту Валерій Коршунов.

Раніше у лайнапі альбому «Звуки Чорнобиля» анонсували: Сергія Міхалка (BRUTTO, Ляпис-98), Олександра Чемерова (Димна суміш, The Gitas), співачку Стасік (Анастасія Шевченко), співачку та бандуристку KRUTЬ, електронний гурт «Вагоновожатые» та міжнародних артистів: кращого бітбоксера світу та хедлайнера Atlas Weekend – Dub FX і номінанта на Ґреммі, французького продюсера – Крістофа Етьє.

Проєкт реалізується компанією Lavina Concert за підтримки Українського Культурного Фонду та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національного Музею Чорнобиля, МГО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля» та проєкту ARTEFACT.

Нагадаємо, у Чорнобилі показали химерні сосни

Марія Катаєва, фото ДАЗВ

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Вечірнього Києва» у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *