Фільми про український борщ та традиційні весілля вийшли в столичних кінотеатрах

14 жовтня в прокат вийшли одразу дві документальні стрічки, присвячені українським особливостям – «Борщ. Секретний інгредієнт» та «Весільний спадок».

У фільмі «Борщ. Секретний інгредієнт» Євген Клопотенко вирушає у дослідницьку мандрівку, щоб дізнатися, який український борщ справжній та віднайти секретні інгредієнти головної страви українців. Існує безліч варіантів борщу і з грибами, на карасях, з квасолею та на квасі! Ми всі різні у нас різні політичні та релігійні погляди, сімейні історії, цінності, але  ми всі любимо борщ!

Тарас Шевченко любив борщ на карасях, а в родині Івана Франка у страву завжди нарізали баклажан. На Полтавщині додають сушені груші, а на Київщині чорнослив. На Галичині колір борщу брунатний, а на Одещині жовтогарячий. Борщ варитиметься високо в Карпатах та на військовій польовій кухні під Бердянськом, в їдальні Чорнобильської АЕС та просто в центрі Ужгорода, в резиденції сучасних художників та в гуцульському селі, у вишуканому львівському ресторані та в хатинці пасічника під кордоном з Білоруссю.

В поїздці Євген приходить до висновку, що головне – це не складові продукти і навіть не рецепт, а люди та їхні цінності. А сила наша в єдності!

Цікаві факти: 

  • це перший за історію кінематографа фільм про гастрономічну візитівку України в світі борщ;
  • героїв обирали за кількома факторами – харизма, цікавий родинний рецепт і красива  локація;
  • у фільмі зібрані мальовничі та видовищні кадри з Карпат, Бессарабії, Чорного моря,  Приазов’я, Львова, Полісся, Ужгорода, Івано-Франківська і навіть з Чорнобильської АЕС
  • в одній із найбільш несподіваних локацій, а саме в їдальні Чорнобильської АЕС, й досі готують борщ суворо за радянськими рецептами;
  • своїми рецептами борщу поділилися художники Ілля Чичкан та Марія Шубіна, одеський фотограф Борис Бухман, музичний продюсер Мох Перкалаба;
  • прадавній пісний борщ з додаванням рідкісних місцевих гірських трав, був зварений Янком Деревляним – доглядачем гори Явірник Закарпатської області;
  • переселенці з окупованого Криму Асан та Ескендер Буджурови навчили Євгена  Клопотенка варити справжній кримськотатарський борщ.



У стрічці «Весільний спадок» обіцяють багатий та різнобарвний світ справжнього українського весілля. Головні учасники цього свята, традиційні обрядодійства, автентичні костюми та атрибути, співи та пісні, спеціально записані для фільму, а також коментарі провідних українських етнографів, колекціонерів, істориків, музикантів тощо. Автори фільму дослідили та відтворили автентичні українські весільні традиції кінця 19 – початку 20 століть восьми найбільш характерних, на думку авторів проекту, областях України: Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Харківської, Рівненської та Чернівецької.



Цікаві факти: 

 

  • «Весільний спадок» є першою в історії українського кінематографу повнометражною стрічкою про традиційне українське весілля; 
  • всі костюми, показані у фільмі, є автентичними національними костюмами, які ретельно зберігаються у приватних колекціях людей з різних куточків країни;
  • під час створення фільму було використано 1 тонну автентичного одягу та прикрас; 
  • експедиції для збору унікального автентичного матеріалу тривали понад 6 місяців; 
  • Марія Квітка, Володимир Щирба, Олена Дідик, Ігор Перевертнюк, Олександра Сторчай та інші експерти «Весільного спадку» багато років займаються дослідженням української культури, що дозволило максимально широко висвітлити весільну традицію України в цій кінокартині;
  • окремий важливий блок «Весільного спадку» – це весільна музика, співи та музиканти. Без цих елементів неможливо уявити українське весілля, тому спеціально для фільму було винайдено та записано унікальні пісні та приспівки відображених в фільмі восьми регіонів України;  
  • під час зйомок було задіяно 131 учасників реконструкцій весільний обрядів.



Коли і де подивитися: з 14 жовтня стрічки будуть в репертуарі мережі «Планета кіно», а з 22 жовтня – в понад 20 кінотеатрах мережі Multiplex, у кінотеатрі «Жовтень». 

Нагадаємо, український борщ офіційно став культурною спадщиною.

Марія Катаєва

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *