Фестиваль Docudays UA назвав переможців і продовжує безкоштовний показ фільмів

Марія КАТАЄВА

Цьогоріч 17-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA вперше проходить онлайн. До 10 травня на платформі docuspace.org доступні 43 документальні фільми з конкурсних та позаконкурсних програм 17 Docudays UA. 

2 травня Docudays UA оголосив переможців фестивалю.

Традиційно фільми на Docudays UA змагалися в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО. Одна із десяти номінованих стрічок отримала нагороду у номінації «RIGHTS NOW!». Її вручили креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

Головну нагороду конкурсів DOCU/СВІТ та DOCU/УКРАЇНА отримав фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» української режисерки Ірини Цілик.

Cтрічка оповідає про життя родини з містечка Красногорівки у «червоній зоні» Донбасу, яке чи не найбільше постраждало від обстрілів. 2014 – 2015 роки були дуже складними для цієї родини. Щоночі вони спали у підвалі. Будинок їхніх сусідів зруйнувало снарядом. Зруйнована і школа, де навчалися діти. Попри всі обставини, головні герої не втрачають надії і навіть пробують самі знімати фільми про війну.

Фільм «Ґрейкі» іспанця Енріке Рібеса став кращим в конкурсі короткометражних фільмів DOCU/КОРОТКО.

Мюріель Ґрей відчуває страх та захоплення, коли згадує про свого батька, який помер, коли вона була ще зовсім маленькою. Через 30 років після його смерті вона розповідає історію Хосе Карлоса Ґрея, який пережив концентраційний табір у Маутгаузені. 

У номінації RIGHTS NOW! правозахисне журі визначило переможцем фільм «Опівнічний мандрівник» режисера Хассана Фазілі з Афганістану.

У 2015 році, після виходу документального фільму Хассана Фазілі «Мир в Афганістані» в ефір національного телебачення, «Талібан» убив головного героя стрічки і призначив нагороду за голову режисера. Разом із дружиною і доньками Хассан змушений тікати. За роки поневірянь у пошуках безпеки сім’я могла впливати на своє становище лише в один спосіб – завдяки камерам своїх мобільних телефонів. «Опівнічний мандрівник» – це захоплива документальна історія, створена родиною втікачів. Маючи доступ до унікальних матеріалів та виняткове художнє бачення, вони створюють відвертий портрет люблячої сім’ї та безлічі інших мандрівників, яких вони зустрінуть у своїй одіссеї.

Приз глядацьких симпатій та приз пам'яті продюсера фестивалю Андрія Матросова отримав український фільм WAR NOTE Романа Любого.

Особисті відеозаписи з телефонів, записувальних пристроїв та камер українських солдатів сплітаються у сюрреалістичну подорож до фронтової лінії війни з Росією. Фільм викриває дивний світ, у якому діють інші закони, змінюється поведінка, складаються інші відносини і сміються над іншими жартами. Герої прокидаються і засинають, радіють і плачуть, завжди пам’ятаючи, що запис може перерватися будь-якої миті.

Фаворитом підліткового журі стала стрічка «Безсмертний» Ксенії Охапкіної.

Дія фільму відбувається в індустріальному місті на північному заході Росії та розкриває механізми добровільного перетворення людей на ресурси держави. Чи здатна людина бути вільною в імперіалістичному суспільстві, чиї заплутані і таємничі структури панують над її свідомістю змалку? Фільм надає свіжий погляд на створення російського громадянина. Тонке і проникливе бачення режисерки викриває сліди «системи» у найбезневинніших ситуаціях повсякдення. Що стається із волею і самовизначенням людини за таких обставин? Ця ніцшеанська за духом стрічка ставить ключове екзистенційне питання: чи справді людина народжується вільною?

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *