Доторкнутись до історії: у столиці відкрили 3D-модель Софійського собору

Ольга КОСОВА

Сьогодні, 25 вересня, на Софійській площі відкрили 3D-конструкцію Софійського собору.

Тепер на вході до пам’ятки розташована модель собору з рельєфними табличками, виконаними шрифтом Брайля.

– У нашому суспільстві до людей з вадами зору ставляться так, ніби не помічають. Ця скульптура є поступовим переходом до безбар'єрного середовища у нашому місті, – зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда. – Чому саме цей об’єкт став першим? Софія Київська – це центр нашої столиці, тут відбуваються всі загальнодержавні та загальноміські заходи, а також охоронна зона ЮНЕСКО.

Представник Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна асамблея людей з інвалідністю України» Руслан Рубіль подякував організаторам встановлення і скульптору, який, за його словами, вклав у роботу не лише знання, але й душу.

– Як би хто не старався розповідати і описувати щось незрячій людині, зовсім інша справа – відчути це самому. Ми, люди з проблемами зору, завжди цінуємо, коли для нас щось роблять, – розповів пан Руслан. Згодом він зазначив, що наступними хотів би «побачити» Андріївську церкву та Києво-Печерську Лавру.

Конструкцію створювали з 2018 року і встановили за кошти меценатів. Втім, місто планує встановлювати такі моделі й надалі.

– Ця перша модель створена за позабюджетні кошти, але на наступний рік ми плануємо закласти бюджетні кошти на моделі інших пам’ятників архітектури — вже централізовано, щоб повністю зробити туристичний маршрут, – підкреслила Марина Хонда. – Логічно, що ми почнемо від Софіївської площі, пройдемо до Михайлівської, спустимося на Андріївський узвіз, і таким чином замкнемо це туристичне коло.

Тривимірну модель можна вважати туристичною локацією Києва. На ній нанесений QR-код для детальнішого ознайомлення з пам’яткою через смартфон. Крім того, такі моделі є цікавими самі по собі – як для дітей, так і для дорослих. 

Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *