До київського музею зі США повертається втрачений шедевр

За повідомленням з Міністерства культури, молоді та спорту України у Постійному представництві України при ООН у Нью-Йорку вчора відбулася урочиста передача українській стороні картини «Закохані» П’єра Луї Гудро, вивезеної під час нацистської окупації 1941 – 1943 років із Музею Ханенків.

Картина «Закохані» роботи французького художника XVIII ст. П'єра Луї Гудро (Pierre Louis Goudreaux (1694 – 1731) була віднайдена представницею Музею Ханенків Оленою Живковою у 2013 році, коли твір був заявлений до продажу на аукціоні «Дойл» (Doyle) у Нью-Йорку, США. Перебуваючи у Нью-Йорку в 2014 році, Олена Живкова здійснила візуальний огляд картини, віднайшла позначки Музею і з впевненістю зробила висновок про приналежність картини Музею Ханенків. Музей сподівається на прибуття картини до Києва протягом березня.

Картина «Закохані», або ж «Закоханий погляд» (на той час «Сімейний портрет» пензля Ж.О. Фрагонара), надійшла до музею у 1925 р. разом з іншими творами зібрання Василя Олександровича Щавинського (1868 – 1923) згідно із заповітом колекціонера. Того ж року картина, як твір Фрагонара, увійшла до складу тимчасовій виставки в музеї, присвяченої В. О. Щавинському, та з такою самою атрибуцією була занесена до інвентарної книги. 

Картина була представлена в довоєнній експозиції музею, де зайняла центральне місце у залі французького малярства. Твір Гудро був окремо виділений у експлікації до цього залу та увійшов до екскурсійного показу.  

Твір Гудро не зазначено у переліку експонатів, які музейні співробітники встигли евакуювати до Уфи, Пензи та Саратова влітку 1941р. Тобто на час окупації Києва картина залишалася у Музеї.

Згадки про цей твір немає також у жодній з так званих «розписок про позичання» (Empfangsbescheinigung), де перелічено твори живопису та декоративного мистецтва, які систематично вилучалися з музею у період з кінця жовтня 1941 р. до березня 1942 р. для прикрашання приватних осель та службових приміщень вищих чинів окупаційної влади. 

Найбільш ймовірно твір, разом із багатьма іншими предметами мистецтва, було вилучено з музею на останньому етапі пограбувань у 1943 р. Ці події описані в «Акті збитку 14.06.1944 р.»: «Оставшиеся ценности, после того, как район города, в котором находится музей, был объявлен боевой зоной, немцы попросту разграбили, при чем не стеснялись выламывать двери запертых хранилищ…».  

У 1944 році картину П. Гудро було включено до офіційного Акту збитку, складеного на запит Надзвичайної Державної комісії.

У 1998 р. твір увійшов до Каталогу творів західноєвропейського живопису, втрачених під час Другої світової війни. У 2003 р. онлайн версію цього каталогу було розміщено на офіційному сайті Координаційного бюро федеральної служби з репатріації культурних цінностей у м. Магдебург (Німеччина). У січні 2013 р. на сайті аукціону Дойл у Нью-Йорку (Doyle New York Auctioneers & Appraisers) з’явилася інформація про продаж картини П. Гудро (твору було надано комерційну назву «Закоханий погляд» – «A Loving Glance»). Публікація Дойл дозволила з’ясувати історію попередніх продажів картини на  антикварному ринку. Вперше її було зафіксовано у приватній колекції в Лондоні, пізніше (1953 р.) – у приватній колекції у штаті Массачусетс, картина належала арт-дилеру, власнику Spanierman Gallery у Нью-Йорку, який і заявив її до продажу на аукціоні Дойл. 

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *