Що треба знати про каву

Хтось не уявляє початок свого дня без чашечки кави, а комусь вона взагалі не до смаку. Про те, як впливають кавові напої на організм людини та кому її пити не варто, розповідають у Kyiv City Public Health Center — Міському Центрі Громадського Здоров’я.

«Кава – хороший абсорбент, тому її краще вживати лише через певний період після прийому їжі. Інакше вона не дозволить засвоїтись корисним речовинам в організмі. Вживання кави знижує ймовірність передчасної смерті на 12- 18% у людей літнього віку та запобігає розвитку когнітивних порушень. Окрім цього, науковці нещодавно встановили, що кава підвищує розумові здібності та увагу. А її запах може додавати людині працездатності. Кава допомагає знизити рівень цукру у крові та є своєрідною профілактикою діабету II типу», — коментують у Kyiv City Public Health Center — Міському Центрі Громадського Здоров’я.

Кава допомагає знизити рівень цукру у крові та є своєрідною профілактикою діабету II типу

Розгляньмо склад кави:

Вітаміни А і D потрібні для росту

  • Кофеїну в каві — найбільше.
  • Флавоноїди знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • У незначній кількості білок виступає будівельним матеріалом організму.
  • Дубильні речовини — сприяють загоєнню ран, мають бактерицидні властивості.
  • Вітаміни А і D потрібні для росту.
  • Органічні кислоти знижують рівень холестерину та беруть участь у водно-жировому обміні.
  • Мінеральні речовини (калій, фосфор, йод) підтримують кислото-лужну рівновагу в нашому організмі.
  • Амінокислоти виконують живильну (резервну) функцію в організмі;
  • У каві міститься близько 9% сахарози.

Амінокислоти виконують живильну (резервну) функцію в організмі

Проте, кава може зашкодити, якщо у вас:

  • нестача кальцію в організмі;
  • ослаблені наднирники (кава добре стимулює наднирники, але і водночас дуже швидко їх виснажує їх);
  • дітям із серцево-судинними захворюваннями і проблемами з серцем кава протипоказана
  • кава може надмірно стимулювати нервову систему, що призведе до різкої зміни настрою, апатії;
  • кава викликає звикання;
  • кофеїн значним чином підвищує рівень глюкози, внаслідок чого може виникнути збій у роботі підшлункової залози.

«Насолоджуйтесь смаком кави, але з обережністю!», — підсумовують у Центрі ГЗ.

Вікторія ГРЕБІНЬ, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *