Хтось не уявляє початок свого дня без чашечки кави, а комусь вона взагалі не до смаку. Про те, як впливають кавові напої на організм людини та кому її пити не варто, розповідають у Kyiv City Public Health Center — Міському Центрі Громадського Здоров’я.
«Кава – хороший абсорбент, тому її краще вживати лише через певний період після прийому їжі. Інакше вона не дозволить засвоїтись корисним речовинам в організмі. Вживання кави знижує ймовірність передчасної смерті на 12- 18% у людей літнього віку та запобігає розвитку когнітивних порушень. Окрім цього, науковці нещодавно встановили, що кава підвищує розумові здібності та увагу. А її запах може додавати людині працездатності. Кава допомагає знизити рівень цукру у крові та є своєрідною профілактикою діабету II типу», — коментують у Kyiv City Public Health Center — Міському Центрі Громадського Здоров’я.
Кава допомагає знизити рівень цукру у крові та є своєрідною профілактикою діабету II типу
Розгляньмо склад кави:
Вітаміни А і D потрібні для росту
- Кофеїну в каві — найбільше.
- Флавоноїди знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
- У незначній кількості білок виступає будівельним матеріалом організму.
- Дубильні речовини — сприяють загоєнню ран, мають бактерицидні властивості.
- Вітаміни А і D потрібні для росту.
- Органічні кислоти знижують рівень холестерину та беруть участь у водно-жировому обміні.
- Мінеральні речовини (калій, фосфор, йод) підтримують кислото-лужну рівновагу в нашому організмі.
- Амінокислоти виконують живильну (резервну) функцію в організмі;
- У каві міститься близько 9% сахарози.
Амінокислоти виконують живильну (резервну) функцію в організмі
Проте, кава може зашкодити, якщо у вас:
- нестача кальцію в організмі;
- ослаблені наднирники (кава добре стимулює наднирники, але і водночас дуже швидко їх виснажує їх);
- дітям із серцево-судинними захворюваннями і проблемами з серцем кава протипоказана
- кава може надмірно стимулювати нервову систему, що призведе до різкої зміни настрою, апатії;
- кава викликає звикання;
- кофеїн значним чином підвищує рівень глюкози, внаслідок чого може виникнути збій у роботі підшлункової залози.
«Насолоджуйтесь смаком кави, але з обережністю!», — підсумовують у Центрі ГЗ.
Вікторія ГРЕБІНЬ, «Вечірній Київ»
Sourse: vechirniy.kyiv.ua