Кулінарний експерт допоможе навчати кухарів у Києві за світовими стандартами

У Київському вищому професійному училищі швейного та перукарського мистецтва відкрили модернізований навчально-практичний центр кулінарії та кейтерингу.

МОН разом з амбасадором реформи професійної освіти Євгеном Клопотенком працюватимуть над зміною навчання кухарів та кондитерів. Пілотний проєкт розпочнеться вже у вересні на базі двох київських училищ.

Співпрацю обговорили під час огляду навчально-практичного центру (НПЦ) кулінарії та кейтерингу в Київському вищому професійному училищі швейного та перукарського мистецтва. Планується, що надалі заклад візьме участь у пілотуванні проєкту.

«Коли Євген запропонував змінити підготовку кухарів, ми разом з управлінцями Києва підтримали його. Дійсно, зараз учні-кухарі вчаться за освітнім стандартом 2007 року, тоді як ринок праці вимагає від випускників вже інших навичок. Тож разом ми хочемо подолати розрив між підготовкою кваліфікованих робітників у профтехах і тим, чого реально потребує ринок праці. Проєкт, який плануємо запустити восени, триватиме кілька років і охопить новою програмою весь навчальний курс для учнів пілотних груп», — розповів заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

В межах пілоту учні не тільки опанують сучасні практики, а й змінять підхід до вивчення теоретичного матеріалу. Крім того, викладачі обох закладів мають пройти підвищення кваліфікації.

«Це лише перший етап реформи, мета якої зробити професію кухаря престижною та крутою. Ми створюємо зразкове професійне училище, досвід якого стане прикладом для професійних училищ по всій Україні. На першому етапі студентів забезпечили комфортними умовами для навчання та сучасною технічною базою. На черзі створення нової навчальної програми рівня провідних світових кулінарних шкіл. Ніяких котлет та радянського підходу до навчання», — зазначив кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко.

Учасниками заходу також стали представники Київської міської державної адміністрації, зокрема в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський та директор Департаменту освіти і науки Олена Фіданян. Завдяки їхній підтримці училище торік подалося на конкурс зі створення НПЦ та отримало фінансування. У новий освітній простір інвестували майже 5,8 млн гривень. З них понад 2 млн гривень — кошти держбюджету, решта — майже 3,7 млн гривень — гроші місцевого бюджету.

Нагадаємо, київські студенти-кухарі отримали харчовий 3-D принтер

Марія КАТАЄВА, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *