5 книжок, що розповідають про Революцію Гідності

Сьогодні в Україні відзначається День Гідності і Свободи. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. І якщо про першу написано не так багато, Революція Гідності зафіксована у численних книгах. Пропонуємо вам добірку видань, які допоможуть "освіжити" в пам'яті події 7-мирічної давнини та відчути атмосферу тих часів. 

Майдан. Пряма мова.

Містить 135 інтерв'ю, записаних з учасниками та свідками подій Революції Гідності в Україні. Упродовж 2014-2019 року науковці зібрали понад 200 інтерв'ю, і сьогодні робота зі збору свідчень триває. Євромайдан — драматичний період новітньої історії України постає перед нами у спогадах, враженнях, роздумах учасників тими епізодами пережитого, які вони особисто вважають важливими, які їх найбільше вразили та запам'яталися. Книжка є першою з трьох томів, запланованих до видання. У ній спогади учасників і свідків Революції Гідності подано майже без редакторського втручання з метою найточнішого документального передавання свідчень і характерів опитаних. Видання містить сканкоди, за допомогою яких можна слухати історії оповідачів в аудіоформаті.  Другий том презентують цього року. 

Мальопис “Історія з Майдану. Епізод І”

Перша українська графічна новелу про Революцію Гідності. У книжці відтворено оригінальні локації, реконструйовано її хронологію та події. Головним персонажем мальопису є байдужа до політики та протестів проти режиму дівчина, яка перетворюється на рішучу учасницю Майдану. Видання знайомить із особистою історією молодої Слави – тусовщиці, яка змінює життєвий курс і стає учасницею протесту – рішучою Мирославою. На тлі реалій 2014 року показано, як несправедливість довкола може підштовхнути до несподіваних і часом героїчних учинків.

При підготовці коміксу художники вивчали фотоархів Національного музею Революції Гідності, робили замальовки на майдані Незалежності й алеї Героїв Небесної Сотні.

«Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності»

У збірнику подані фрагменти спогадів учасників протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Інтерв'ю були зібрані Українським інститутом національної пам'яті у рамках проекту «Майдан: усна історія». До виданя відібрані спогади учасників, різни за статтю, віком та умовною формою участі, з тим, щоб представити структурованість Майдану як самоорганізованої соціальної мережі. Відтак сама збірка структурована в залежності від роду занять: «Журналісти», «Студенти», «Правозахисники», «Координатори», «Підприємці», «Священики», «Самооборона», «Політики», «Волонтери», «Митці», «Автомайдан», «Радикали», «Медики», «Ті, що вистояли», «Авторитети». Збірник проілюстровано світлинами, наданими учасниками проєкту.

Почитати

Євромайдан. Хроніка відчуттів

Тексти для збірки писали Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук. Вони не фіксують, а реагують на події. Кожен у власній винятковій письменницькій манері. Упорядкував книгу — письменник Василь Карп'юк. "По суті, кожен есей — це реакція письменника на ту чи іншу подію. Для того, щоб читач не губився, в кінці видання подаємо хронологію основних етапів Євромайдану, де можна простежити розвиток, затишшя і піднесення протестів аж до повалення режиму Януковича. Ці тексти писалися від самого початку Євромайдану — з кінця листопада і публікувалися в періодиці, а саме — на сайті "ТСН" та газеті "Галицький кореспондент". Відтак можна простежити хронологію думання авторів над тим, що діялося в країні", — розповідає про створення книги письменник Василь Карп'юк. Ідея обкладинки книги — Оксани Галушки. Її втілювали модель Іванна Берчак, фотографи Юрій Бакай і Ярема Проців та дизайнер Микола Шкварок. На фото — дівчина, яка навіть із зав'язаними очима, таки зшиває національний прапор червоною ниткою, що символізує цілісність України за будь-яких обставин. "Тарас Прохасько здебільшого рефлексує в контексті вічних цінностей, добра і зла, вчинку і стоїчності. А Іван Ципердюк найбільш буквально сприймає ситуацію і найбільше відверто називає речі своїми іменами, де мінімум літературного гриму і максимум щирості", — пояснює Василь Карп'юк. — Андрухович мислить у глобальному контексті, а також нерідко описує конкретні ситуації — зокрема стеження за ним тощо. Жадан залишається поетичним, метафоричним і революційним. Довіру викликає і його особиста участь в харківському Євромайдані. А Юрій Винничук — нещадно іронічний і саркастичний. Він уважно стежить за суспільними процесами і все розставляє на свої місця". 

«Слово Майдана», Олег Виноградов

У книзі зібрано сто оповідань учасників і очевидців подій, що сталися на Майдані Незалежності в Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану нададуть можливість дізнатися всю правду про революційний Майдан, а також зрозуміти думки, надії і вчинки тих, хто ціною власного життя відстоював честь України і гідність свого народу. Всі оповідання — цікаві, відверті, емоційні і по-своєму унікальні. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному. 

БОНУС Казка про Майдан, Христина Лукащук 

Як говорити з дітьми про найдраматичніші події в новітній історії України? Як пояснити так, щоб дитина не просто "зрозуміла", а й відчула? Адже наймолодші українці усе відчувають, бачать та сприймають — просто по-своєму. І зовсім замовчувати від них те, що сталося, було би злочином. Невеличка, але яскрава і глибока "Казка про Майдан" Христини Лукащук — тонка робота, яка за допомогою зрозумілих та глибинних архетипів, малюнків і казкової атмосфери вперше "говорить" з дітлахами про Євромайдан та дуже акуратно вводить їх у контекст подій.

Також рекомендуємо ознайомитися з  виданнями бібліотеки Музею Майдану та списком книг про Євромайдан

Нагадаємо, як у центрі столиці та районах відзначають День Гідності та Свободи.

Марія Катаєва

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *