Київ, як і вся Україна, не відчуває дефіциту продуктів. Особливо, якщо йдеться про базовий набір. Проблемою є не наявність харчів, а їх ціна. Наприклад, якщо говорити про курячі, яйця, то у червні-липні у супермаркетах їх можна було купити за 25-30 гривень за десяток. Нині ж від 60 гривень і більше.
Журналістка «Вечірнього Києва» поцікавилась в експертів та продавців яєць — що відбувається з ціною нині і якою вона може бути у перспективі.
Олег Пензін, експерт Економічного дискусійного клубу, відповів запитанням на запитання: «А скільки коштувало одне яйце у магазині у листопаді рік тому?»
Як виявилось, в середньому три гривні п’ятдесят копійок.
«Сезонний фактор і у мирні часи відігравав роль в ціні на курячі яйця. Холоднішає, кури менше несуться, але на їх утримання треба більше ресурсів — перш за все електрики, бо ж всі птахофабрики саме на електриці. А ще додайте подорожчання комбікормів», — пояснив Пензін.
«Але на початку воєнного літа яйця були дуже дешевими», — нагадала журналістка.
«Це тому, що в країні були зруйновані логістичні ланцюжки. Не було змоги возити по різних регіонах яйця на продаж, не було експорту. Але було тепло, електрики треба було менше й вона не була дефіцитною», — повідомив експерт «Вечірньому Києву».
95% яєць на полицях магазинів — із птахофабрик, а 5% — з домашніх господарств. Фото: Борис Корпусенко
Нині електрику постійно відключають, комбікорми дорожчають, а от возити на продаж та розширювати ринок вже можна — звільнили значну територію країни.
Що ж до дефіциту — то він наявний. Адже рашисти зруйнували кілька великих птахофабрик, зокрема на Харківщині, також на окупованій Херсонщині. До речі, Чорнобаївська птахофабрика знаходиться з початку війни фактично у зоні бойових дій.
У непідконтрольних населених пунктах перебуває близько 17% усіх підприємств із виробництва яєць. Багато птиці загинуло, бо не було можливості доглядати.
За словами пана Пензіна, 95% ринку в Україні складають яйця з птахофабрик, а 5% — домашні. Наразі домашні не можуть вирівняти дисбаланс і вплинути на зниження ціни.
Що відбуватиметься далі? Попри невдячність прогнозів, експерт все ж вважає, що все, що подорожчало в ціні не впаде. Можливе невелике зниження вартості.
Яйця почали рости в ціні з вересня. Фото: Борис Корпусенко
«Я купив яйця по шість гривень за штуку у «Форі», бо це магазин, розрахований на більшість, не преміум-класу, а демократичний маркет. А якщо ви зайдете у щось «гламурніше», то побачите там ціну й до десяти гривень за яйце. У кого купувати — теж впливає на вартість і витрати покупця! , — поділився досвідом з «Вечірнім Києвом» Олег Пензін.
Він додав, що нині за ціну на яйця взявся Антимонопольний комітет, то ж зниження, бодай на кілька відсотків може бути, але до Різдва та Нового року — воно навряд чи протримається.
У Мінагрополітики кажуть, фактично те ж, що й в експертному середовищі.
17% птахівництва АПК України знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Фото: з відкритих джерел
«Зараз виник дисбаланс з ціною на яйця, спричинений кількома факторами (підвищення попиту, скорочення поголів’я курей та виробництва яєць та ін.) Наразі оптові ціни знизилися на 10%. А при відновленні поголів’я курей-несучок ціна повернеться до економічно обґрунтованої», — запевнив заступник міністра АПК Тарас Висоцький.
Коли Україна зможе відновити потужності птахівництва? Адже експорт яєць та м’яса курки був значною частиною прибутків аграріїв. Експерт поділився інформацією, що в Уряді відбулась зустріч з потенційними інвесторами, які зацікавились ідеєю побудувати птахокомплекси на західній Україні. Але це — великі інвестиції та робота не на місяць чи пів року. Час і кошти — ось що вимагає така ідея.
Читайте також експертну думку про те, що Київ та Україна не будуть голодувати за жодних умов. Українцям боятись голоду немає підстав. Хороші врожаї зернових, олія, запаси ще торішнього врожаю — все це є гарантією продовольчої безпеки для країни та столиці.
Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»
Sourse: vechirniy.kyiv.ua