Фахівці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» прогнозують подорожчання м’яса птиці від 3% до 7%. Минулого року споживчі ціни на курятину значно зросли. Вартість за тушку збільшилася більш ніж на третину (+34,59%) і склали 69,34 грн/кг. А філе подорожчало на 29,30% — до 109,70 грн/кг. А від початку 2022 року може зрости ще — від 3% до 7%. І коштуватиме від 113 до 117 грн/кг.
За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, таке стрімке зростання споживчих цін на м’ясо птиці спричинене кількома чинниками.
Наталія Копитець, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку «Інститут аграрної економіки» розповідає, що у 2020 році ціни на курятину спочатку впали на 17% через призупинення експорту у зв’язку з Covid‑19 та обмежене низькою платоспроможністю населення. Її вартість становила 48 грн/кг.
У 2021 році ціну на курятину підняли на третину, аби відновити внутрішнє споживання. Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін стало здорожчання зернових культур та комбікормів.
«Відтак до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м’яса птиці на 3‑7%”- резюмує Наталія Копитець.
А от споживчі ціни у Києві від березня 2021 року зросли на 2,1%. Найбільше з усіх товарів подорожчала соняшникова олія — на 10,1%. Водночас на 0,3% подешевшали яйця та безалкогольні напої, на 0,2% — сир і м’який сир.
Даша ГРИШИНА, «Вечірній Київ»
Sourse: vechirniy.kyiv.ua